Ramadan 2018!!!

 
I kväll börjar årets Ramadan, den heliga faste månaden. I år börjar den i kväll och slutar den 14 juni.
För mig blir det nytt, då jag inte kan delta i fastan helt pga graviditeten. Så känns lite konstigt att inte
kunna delta. Men Ramadan kommer nästa år igen. Subbanallah!!!
 
Och va vad nu Ramadan igen?
 
Ramadan är i den muslimska kalendern den nionde månaden och en helig fastemånad som är en av Islams heliga pelare. Ramadan är den månad under vilken Koranen  först uppenbarades för profeten Muhammed. Under 29 eller 30 dagar måste alla rättrogna muslimer fasta, det vill säga avhålla sig från att äta, dricka, röka och ha sexuellt umgänge från gryning till solnedgång (Koranen 2:183-187)
 
Men varför fastar man då?
Genom att fasta en hel månad så lär man sig tålamod och ödmjukhet och öka sitt medvetande om religionen.
Det är tillåtet att avstå från fasta om man är: barn, äldre, sjuk, gravid eller andra åkommor som gör att man är ibehov utav vätska och föda. 
I fastan så ingår det även att man ska betalla en sorts skatt som heter Zakat. Den skatten går till de som behöver dem mest, så som tex fattiga eller människor i nöd i tex krigshärjade områden. Att betalla Zakat är obligatoriskt, om du inte står utan ekonomi själv, och räknas som en utav de stora gärningarna du kan göra. Under Ramadan så tänker många extra på dem som behöver lite mer i livet. Det är en medveten het som öppnas upp mer genom fastans gång. Så att göra goda gärningar under Ramadan är både viktigt och en självklarhet.
 
Så Ramadan handlar inte bara om att ransaka sig själv och bli ett bättre jag. Det handlar också om att ha förståelse och ödmjukhet gemtemot andra. Att ställa upp för sina systrar och bröder oavsett vem man är och vad man själv har.
 
Men den största anledningen till Ramadan är att komma närmare Allah och visa tacksamhet och uppskattning i Allahs namn.
 
 
 
Vill ni veta mer om Ramadan eller Islam besök då www.islam.nu eller besök en moske i din stad.
 

Kommentera här: