Paket & v 37!!!


Kom ett paket från Libero igår med badlakan till Bebben och en bok
"Pytte Pytte Liten ska sova". Nora älskar Alma böckerna så hon blev
tok glad och skulle läsa den om och om igen. Så det var uppskattat
paket.
 
Denna natt varit bra irriterande. Var redan helt slut på kvällen och vid 20
tiden så började jag att må illa och få "mens smärtor". Provade på allt
möjligt men inget fungerade. Så gick till slut och la mig. Då eskalerade det
istället, så hur jag än la mig eller halv satt, så kändes det som att magen
skulle explodera. Då blev det klart fart på Bebben också. Så då var fogarna
en given. Så det har vart fart hela natten och morgonen har vart blä rent ut sagt.
Molar satan! Så hoppas att citadonet värkar snart. Skulle vilja säga att det vore
skönt om Bebben ville titta ut idag, så man slapp all värk. Men inte förens efter
helgen vore kanon. Vill så gärna att helgen ska flyta på bra för Bumbis skull <3
 
Får besök utav mormor idag iaf. Blir lunch och lite mys prat :)
 
V 37 idag!!!
 
Du fortsätter att gå på kontroll varje eller varannan vecka. Barnets vikt och position kontrolleras vid varje MVC-besök. Den här veckan är en lämplig tid att gå på studiebesök på den förlossningsavdelning där du tänker föda. Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer. 

Barnet är ca 35 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 3 kg. Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända barnet så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar   att det är för trångt och det leder till start av värkar. 

Under graviditetens större del har barnet förlitat sig på dig för att slippa infektioner, men under tiden har hon eller han också byggt upp sitt eget immunsystem. Efter födseln fortsätter detta att utvecklas och stärks även genom amning. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två - tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är näringsmässigt väl sammansatt, ger ett bra skydd mot   infektioner och stärker barnets immunförsvar. Barnet brukar nu träna sig på att andas men eftersom det varken har luft i eller utanför lungorna resulterar detta ofta i fostervatten i strupen med hicka som följd. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för. 
 
Nu kan det vara bra att börja planera BB-väskan, saker som är bra att ha med till BB. Det är alltid skönt att  ha den färdigpackad så har man en mindre sak att oroa sig för när det är dags att åka in!